Sigurno ste već čuli da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Možda vam se čini kao obična dobronamerna preporuka. Ipak, istraživanja su otkrila mnogo više razloga zbog kojih treba da nađete vremena za “najvažniji obrok”.
Verovatno najprivlačnija korist je ta što doručak pokreće vaš metabolizam i pomaže vam da sagorite više kalorija tokom dana. Kada doručkujete, vaše telo dobija poruku da ima dovoljno kalorija za ceo dan, u suprotnom signale koje prima govore mu da ih treba štedeti.
Mnoga istraživanja povezala su doručak sa dobrim zdravljem, uključujući bolju memoriju i koncentraciju, niže nivoe “lošeg” LDL holesterola i manje šanse za dobijanje dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti. Međutim, teško je znati da li doručak uzrokuje ove zdrave navike ili ljudi koji ga jedu imaju balansiraniji način života. Ali jedno je sigurno, preskakanje jutarnjeg obroka može poremetiti ritam vašeg tela.
Kada se probudite, nivo šećera u krvi koji je potreban vašim mišićima i mozgu da bi najbolje funkcionisali, obično je nizak. Doručak pomaže da ga nadoknadite. Ako vaše telo ne dobije hranu, možda ćete se osećati iscrpljeno i veća je verovatnoća da ćete kasnije tokom dana preterivati sa hranom. Doručak vam takođe pruža priliku da unesete neke vitamine i hranljive materije iz namirnica poput mlečnih proizvoda, žitarica i voća. Ako ga preskačete, verovatno nećete uneti sve hranljive materije koje su neophodne vašem organizmu.
Može li jutarnji obrok biti dobar za vašu liniju? Neke studije kažu da da. Istraživači su otkrili da su, u proseku, ljudi koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. To bi moglo biti zato što konzumiranje hrane bogate proteinima i vlaknima ujutru drži vaš apetit pod kontrolom tokom ostatka dana.
Naša tela koriste jednostavni šećer nazvan glukoza kao gorivo. Glukoza se skladišti u jetri i oslobađa po potrebi. Kada se zalihe glukoze iscrpe, obično do sredine jutra nakon spavanja, ovaj izvor energije nije dostupan. Rezultat je osećaj gladi, smanjene koncentracije i umor. Osim što je hrana gorivo za vaše telo, doručak takođe pruža ključne hranljive materije.
Početak dana balansiranim obrokom čak može pomoći i u borbi protiv gojaznosti. Istraživanja podržavaju tvrdnju da oni koji doručkuju manje su skloni gojaznosti nego oni koji to ne čine. Smatra se da doručak igra važnu ulogu u regulisanju apetita, nivoa hormona i broja kalorija koje sagorevamo tokom dana. Ljudi koji doručkuju imaju bolje rezultate, poboljšanu memoriju i fokus.
Ako se pridržavate određenog režima ishrane, nemojte misliti da će smanjenje kalorija preskakanjem obroka pomoći. Studije pokazuju da većina ljudi koji mršave ili održavaju težinu doručkuje svaki dan. S druge strane, trebate obratiti pažnju na to šta, kada i koliko jedete.
Doručak nije samo običan obrok – to je ključni deo zdravog načina života. Kroz različite studije i istraživanja, potvrđeno je da doručak ne samo da nam daje potrebnu energiju za početak dana, već takođe doprinosi boljem zdravlju, boljoj koncentraciji, uspehu u školi ili na poslu, i smanjenju rizika od gojaznosti i drugih bolesti.
Izvor:
- https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/the-importance-of-eating-breakfast-mayo-clinic-radio-health-minute/
- https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/mayo-clinic-minute-why-breakfast-may-be-key-to-trimming-your-belly/?mc_id=us&utm_source=newsnetwork&utm_medium=l&utm_content=content&utm_campaign=mayoclinic&geo=national&placementsite=enterprise&cauid=100721
- https://connect.mayoclinic.org/blog/take-charge-healthy-aging/newsfeed-post/start-your-day-right/