Jabuke spadaju u jedno od najpopularnijih voća na svetu. Poreklom iz Centralne Azije, bogate su vlaknima, vitaminom C i raznim antioksidansima. Takođe, jabuke su i veoma zasitne, s obzirom na njihov mali broj kalorija.
Nutritivna vrednost jedne sirove, neoljuštene jabuke srednje veličine (100 grama):
Kalorije: 52 kcal
Voda: 86%
Proteini: 0,3 grama
Ugljeni hidrati: 13,8 grama
Šećer: 10,4 grama
Vlakna: 2,4 grama
Masti: 0,2 grama
Ugljeni hidrati u jabukama
Jabuke se uglavnom sastoje od ugljenih hidrata i vode. Bogate su jednostavnim šećerima, kao što su fruktoza, saharoza i glukoza. Uprkos visokom sadržaju ugljenih hidrata i šećera, njihov glikemijski indeks (GI) je nizak, u rasponu od 29–44. Glikemijski indeks je mera kako hrana utiče na porast nivoa šećera u krvi nakon jela. Zbog visokog broja vlakana i polifenola, voće često ima nizak GI.
Vlakna
Jabuke su veoma bogate vlaknima. Jedna jabuka srednje veličine (100 grama) sadrži oko 4 grama ove hranljive materije, što je 17% dnevne vrednosti. Deo njihovih vlakana potiče od nerastvorljivih i rastvorljivih vlakana zvanih pektin. Rastvorljiva vlakna su povezana sa brojnim zdravstvenim prednostima, delom zato što hrane “dobre” bakterije u vašem crevu. Vlakna takođe mogu pomoći u poboljšanju sitosti i pomoći u redukcionim dijetama, dok istovremeno snižavaju nivo šećera u krvi i poboljšavaju funkciju varenja.
Vitamini i minerali
Jabuke se mogu pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima, mada ne u velikim količinama. Primarni su izvor vitamina C, koji se takođe zove askorbinska kiselina. Ovaj vitamin je uobičajen antioksidans u voću. To je esencijalni dijetetski nutrijent koji ima mnoge važne funkcije u vašem telu kao što je stvaranje kolagena, sinteza i produkcija steroidnih hormona i apsorpcija hrane.
Kalijum je glavni mineral u jabukama i našem organizmu je neophodan za funkcionisanje tkiva poput nervnog, mišićnog i srčanog. Utiče na naš krvni pritisak, kost i bubrege.
Sa preko 7.000 različitih sorti dostupnih širom sveta, ne čudi što su jabuke voće koje se najviše konzumira na svetu. Od slatkih crvenih sorti, do onih kiselih zelenih, sigurno postoji jabuka za svakoga. U Srbiji postoji čak 25 autohtonih vrsta, od kojih su najpoznatije Petrovka, Šimširka i Pamuklija.