Konzumiranjem belog šećera unosimo prazne kalorije, jer ne sadrži vitamine ni minerale, a aktivira receptore u mozgu, koji izazivaju lažan osećaj sitosti. Zbog ubrzanog načina živta i nedovoljno vremena, mnogi ljudi se oslanjaju na brzu, prerađenu hranu za obroke i užine. Pošto ovi proizvodi često sadrže dodatni šećer, on čini veliki deo dnevnog unosa kalorija.
Niskokalorijski zaslađivači
Niskokalorijski zaslađivači su dodaci koji praktično ne sadrže kalorije, tako da mogu biti korisni u smanjenju ukupanog unosa energije. Koriste se za povećanje nivoa slatkoće hrane i pića, a najpoznatiji i najčešće korišćeni širom sveta su kalijum, aspartam, ciklamat, saharin, sukraloza i steviol. Niskokalorijski zaslađivači se mogu naći u velikom broju različitih proizvoda, od dijetalnih pića, žvakaćih guma, slatkiša, sladoleda, sokova, ali se često prodaju i koriste samostalno. Na Univerzitetu Džons Hopkins 1879. godine otkriven je prvi niskokalorijski zaslađivač, saharin. Od tada njihova značajnost raste i koristi se u mnogobrojnim namernicama.
- Aspartam je još jedna odlična alternativa običnom šećeru i sadrži 4 kalorije u jednom gramu. Međutim, upravo zbog toga što je 200 puta slađi, količine koje se stavljaju su zanemarljive, samim tim i kalorije i zato kažemo da je nekalorijski.
- Saharin je niskokalorijski zaslađivač koji je 300 do 550 puta slađi od običnog šećera. Iako se ovaj prah teže razlaže u hladnoj vodi, možemo ga pronaći u brojnim napicima i hrani.
- Steva je prirodni zaslađivač koji se dobija od listova biljke Stevia Rebaudiana, poreklom iz Paragvaja i Brazila, ali se uzgaja i u Japanu i Kini. Najveći broj preperata na bazi stevie napravljeni su od visoko rafiniranog ekstrakta lista koji se zove rebaudiozid A (Reb). Od belog šećera slađa je od 100 do 300 puta i ne sadrži ugljene hidrate ili veštačke sastojake. Stevia ne sadrži striktno nula kalorija, ali je znatno manje kalorična od saharoze i dovoljno niska da se može klasifikovati kao takva.
Pored ovih niskokalorijskih zaslađivača tu su i acesulfam-K i sukraloza, koji su 150 do 600 puta slađi od običnog šećera, kao i neotam, koji je slađi 7.000 do 13.000 puta.
Iako se niskokalorijski zaslađivači ponekad smatraju modernim sastojcima, činjenica je da se koriste već više od sto godina u Evropi i širom sveta.
Javorov sirup
Čisti javorov sirup se pravi od biljnog soka javorovog drveta. Sok teče kroz drvo tokom cele godine, ali u proleće postaje slatka mešavina koja donosi drvetu potrebne hranljive materije. Da bi napravili čist javorov sirup, biljni sok se svakodnevno skuplja iz drveća i brzo kuva da bi se uklonio višak vode. Ovaj prirodni zaslađivač sadrži preko 54 antioksidansa koji mogu pomoći u sprečavanju oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Pored toga, javorov sirup sadrži visok nivo cinka i mangana, održavajući srce zdravim i jačajući imuni sistem. Jedna kašika javorovog sirupa sadrži oko 52 kalorije, za razliku od belog šećera koji ima 48. Iako je njegova kalorijska vrednost viša, glikemijski indeks javorovog sirupa je oko 54, dok belog šećera oko 65.
Agava nektar
Agava nektar, poznat i kao sirup je prirodni zaslađivač sličan medu, iako je nešto ređi. Ekstraktuje se iz različitih vrsta biljke agave koja raste uglavnom u Meksiku i Južnoj Africi. Nektar agave ima veoma nizak glikemijski indeks (17) prvenstveno zato što je skoro sav šećer u njemu fruktoza. Iako jedna kašika agava sirupa ima 63 kalorije, duplo je slađi od belog šećera, tako da se koristi u manjim količinama. Zbog velike količine fruktoze, ne preporučuje se česta upotreba, jer može uzrokovati otpornost na insulin.
Med
Med je slatka, obično viskozna supstanca koja dolazi u različitim oblicima, ukusima i bojama. Pčele koriste nektar iz cveća za proizvodnju meda, u procesu gde se digestivni enzimi medonosnih pčela razlažu i smanjuju sadržaj vlage u nektaru koji su sakupili. Boja i ukus konačnog proizvoda zavise od niza faktora, kao što su vrsta cveta sa kojeg je nektar sakupljen, količina polena, starost i uslovi skladištenja. Iako med sadrži jednostavne šećere, prilično se razlikuje od belog šećera po tome što sadrži oko 30% glukoze i 40% fruktoze – dva monosaharida i 20% drugih složenih šećera. Ova kombinacija pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi. Jedna kašika meda sarži 64 kalorije.