Leto kao godišnje doba zbog visokih temperatura povlači za sobom opravdani rizik za bezbednost hrane, tako da je veoma važno obratiti pažnju na kvarljivost namirnica u ovom periodu godine.
Potencijalno opasna hrana
Da li ste znali da je svega nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno je da se iz jedne bakterije u hrani razvije njih dva miliona? U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i mesni proizvodi, proizvodi od jaja, naročito majonez i mlečni proizvodi. Upravo iz tog razloga izuzetno je važno da se u letnjem periodu ove namirnice čuvaju na niskim temperaturama, što dalje od izvora toplote. Potencijalno opasna hrana može biti i biljnog porekla koja nije konzervirana ili termički obrađena, a sadrži u sebi sirove semenke, mleko ili mlečne proizvode ili ribu. Na temperaturama od 7 do 60°C bakterije dobijaju odlične uslove za razmnožavanje pa se ovakva hrana mora što pre ohladiti i dalje čuvati na temperaturama ispod 7°C. Pre konzumacije takvu hranu treba brzo podgrejati na minimum 74°C.
Zdravstveno ispravna hrana
Zdravstveno ispravna hrana je ona koja ispunjava kriterijume kvaliteta, čuvanja, pripremanja i distribucije. Zdravstveno bezbedne namirnice su namirnice koje su potpuno bezbedne po zdravlje ljudi, odnosno one namirnice koje nisu zagađene fizičkim, hemijskim i biološkim agensima, dok njihov sastav u pogledu energetskih, gradivnih i zaštitnih materija mora obezbediti potrebnu biološku vrednost. Iako bi u savremenim uslovima života, u kojima raspolažemo informacijama i visokom tehnologijom trebalo da, bez razmišljanja o rizicima, uživamo u kvalitetnoj hrani, situacija je često sasvim drugačija, zato je važno biti na oprezu i obratiti pažnju na bezbednost namirnica. Ako želite da prihvatite deo odgovornosti za svoje zdravlje, potrebno je da znate koje namirnice odabrati, kako ih čuvati i pripremiti.
Saveti za kupovinu namirnica
Lako kvarljive proizvode životinjskog porekla trebalo bi kupovati samo u objektima i prodajnim mestima gde se oni čuvaju u rashladnim uređajima, a obavezno treba proveriti datum proizvodnje i rok upotrebe. Sumnju u ispravnost hrane životinjskog porekla svaki građanin može postaviti već na osnovu promene boje, mirisa i gde je moguće ukusa. Izbegavajte da kupujete smrznutu hranu u prodavnicama koje imaju loše rashladne uređaje. Nakon kupovine, namirnice bi trebalo u što kraćem vremenskom roku staviti u frižider, što je posebno važno ukoliko transport od prodavnice do kuće traje duže od pola sata. Način na koji su izloženi proizvodi u prodavnicama u mnogome vam mogu pomoći pri čuvanju hrane u kućnim uslovima. Proizvodima koji su u prodavnicama u otvorenim rashladnim vitrinama je mesto u frižideru, onima koji se nalaze u zatvorenim rashladnim sanducima u zamrzivaču. Primera radi, mnogo od nas čokoladu drži u frižideru, a da li ste ikada videla čokoladu u rashladnoj vitrini u supermarketu? Čokolada na niskim temparutara gubi teksturu u kojoj svi toliko uživamo. Takođe, ako vam se dogodilo da vam se čokolada istopila, pa ponovo stvrdla i na njenoj površini se pojavio beličasti sloj, ne brinite, potpuno je bezbedna za jelo. Potrebno je samo da vodite računa o količini.
Verovali ili ne
Ukoliko ste se pitali da li su zdravstveno ispravnije i manje opasne drvene ili plastične daske za pripremu hrane – evo odgovora! Poslednje studije koje je sproveo FDA (Food and Drug Administration, USA) centar za sigurnost hrane, pokazale su da se mikroorganizmi mnogo duže mogu zadržati na površini drveta i da se vrlo teško mogu odstraniti pranjem. Stručnjaci tvrde i da se plastične daske, iako zadržavaju mikroorganizme na površini, vrlo lako peru, za razliku od drvenih, bilo da je reč o ručnom pranju ili o mašinskom pranju.
Sedam ključnih pravila za bezbednost hrane
Nakon kupovine hrane, njena ispravnost postaje vaša obaveza. Od toga kako skladištite namirnice, na koji način pripremate hranu i kako je kasnije čuvate, zavisiće zdravlje vas i vaših ukućana.
1. Higijena
Obavezno je održavanje higijene! Istraživanja pokazuju da je apsolutni standard koji mnogi i dalje ne poštuju pranje ruku pre pripreme hrane i pre jela. Pravilno pranje ruku je: topla voda, sapun, najmanje 20 sekundi. Posle pranja ruku, pod mlazom tekuće vode detaljno treba oprati i namirnice.
2.Dezinfekcija
Obavezno operite i dezinfikujte sve radne površine i pribor koji ćete koristiti za pripremu hrane.
3.Selekcija namirnica
Uvek odvajajte sveže i kuvane namirnice, naročito meso i ribu, kako u frižideru tako i na radnoj površini, tokom pripreme.
4.Termička obrada
Hranu kuvajte temeljno, posebno onu od koje preti potencijalna opasnost – meso, ribu, jaja i morske plodove. Pustite da ključa nekoliko minuta da biste bili sigurni da je temperature prešla 74°C, a ranije pripremljenu hranu prokuvajte pre upotrebe.
5.Podgrevanje hrane
Vodite računa da određene namirnice kao što su pečurke, spanać, blitva i krompir ne valja podgrevati.
6.Čuvanje hrane
Kuvanu hranu nemojte čuvati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
7.Ispravnost vode
Ukoliko niste sigurni u ispravnost vode sa česme, koristite flaširanu vodu.
Hrana nas najčešće asocira na ukus i uživanje. Ipak važno je napomenuti da je osnovni preduslov očuvanja i unapređenja zdravlja pravilna ishrana namirnicama koje su zdravstveno ispitane i ispravne.
Zapamtite: Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad 70°C predstavlja preduslov za bezbednost hrane i dobru termičku obradu namirnica.