Izolacija jeste teška mera, ali i najbolji način da ostanemo zdravi i sačuvamo zdravlje ljudi oko nas. U tom novom životnom režimu, često nam se dešava da posetgnemo za hranom iz dosade. Nekome je frižider već postao najbolji prijatelj.
Samodisciplina i pravilna ishrana će nam u periodu ovog zaista vanrednog stanja u svakom smislu te reči, pomoći da održimo idealnu telesnu masu, a ujedno i da unesemo sve hranljive materije neophodne našem organizmu. Evo nekoliko saveta kako da se organizujete ovih dana, a da izbegnete prejedanje.
Napravite plan obroka kojeg ćete se pridržavati
Sigurno ste čuli za izreku doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak. Raspored obroka je od izuzetne važnosti, kao i namirnice koje uzimate za doručak, ručak i večeru. Pravilna ishrana podrazumeva unos više od 40 različitih nutritijenata kako bi vaš organizam pravilno funkcionisao. Optimalan unos svih nutritijenata – proteina, ugljenih hidrata i masti, raspoređenih u obroke pružiće vašem organizmu neophodnu energiju tokom dana.

Ne preskačite doručak
Doručak je najvažniji obrok, jer predstavlja energetski pokretač za dan koji je pred nama. U okviru ovog obroka potrebno je uneti sve nutritijente od proteina, ugljenih hidrata i masti. Žitarice od celog zrna, prelivene jogurtom ili mlekom, uz dodatak koštunjavog voća, semenki ili suvog voća idealan su izbor za početak dana. Dobar izbor za doručak pored žitarica predstavljaju i mlečni proizvodi poput mladih ili polumasnih sireva, jaja, tunjevina i hlebovi od intergralnih žitarica. Namirnice unete za doručak se dobro metabolišu tokom dana, a unete kalorije se brže troše.
Ne zaboravite užinu
Ukoliko tokom vremena u izolaciji, često osećate glad, pa biste vreme između obroka prekratili nekom poslasticom, izaberite voće koje je bogato vlaknima. Ako ipak želite da se počastite slatkišem, napravite domaći miks od crne čokolade i koštunjavog voća.
Za ručak – dosta povrća!
Savet je da ručak bude bogat ugljenim hidratima i to pretežno povrćem i belančevinama iz životinjskog mesa uz svežu sezonsku salatu. Osim sastava, način pripreme obroka je takođe dosta važan. Pohovanje i prženje je najbolje izostaviti, a najidealnije je da se meso kuva, peče na teflonu, grilu ili rerni na papiru za pečenje.
Kako nam je proleće već stiglo, postale su nam dostupne sezonske salate koje se mogu jesti u neograničenim količinama, a bogate su vlaknima. Povrće koje pripremate može biti u obliku variva ili grilovano, a odličan izvor belančevina može biti i obrok pripremljen od graška, pasulja, sočiva ili pečuraka.
Večera neka bude lagana
Idealna hrana za večeru potrebno je da sadrži lake proteine i salate kao izvor vlakana, jer se naš organizam teže bori sa teškom hranom koju je potrebno svariti tokom noći. Večera je vreme za unos vlakana, koji će nas zasititi tokom čitave noći, kao i polinezasićenih masnih kiselina poput skuše, lososa, tune. Najbolji izvor vlakana može biti rukola, brokoli, spanač, zelena salate.
Blagotvornost samodiscipline Biti disciplinovan u početku nije lako. Kako vreme bude prolazilo, a vi budete sve više disciplinovani, osim što će vaša telesna masa biti pod kontrolom, imaćete dodatno i osećaj ličnog postignuća. Kako je vreme izolacije veoma izazovno i u emotivnom i kognitivnom smislu, samodisciplina pružiće vam prijatan osećaj da ste, čak i u promenjenim životnim uslovima, postigli nešto dobro za sebe.